Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

Social

3 motive pentru care sa alegi un camin batrani

camin batrani

Centrele de ingrijire pentru persoanele varstnice stau deseori sub semnul unui mit care se raporteaza la neglijenta si nepasare. Multi dintre cei in varsta isi petrec ultima parte a vietii singuri, doar de teama de a nu face parte dintr-un camin batrani. Aceste considerente gresite le aduc bunicilor sau parintilor nostri extrem de multe suferinte atunci cand raman singuri. Iata 3 motive pentru care o astfel de alegere este mai mult decat oportuna pentru aceasta etapa a vietii:

  1. Activitati numeroase. Desi se considera ca centrele de ingrijire pentru batrani sunt locuri obscure si lipsite de viata, caracteristice doar persoanelor care sunt singure pe lume, caminile sunt, in realitate, locuri extrem de prietenoase. Mediul este foarte placut si stimuleaza punerea in miscare a celor varstnici prin desfasurarea mai multor activitati. Concertele, plimbarile in aer liber sau chiar excursiile pentru cei care sunt inca in putere sunt activitati extrem de populare in cadrul acestor centre.
  • Cresterea autonomiei. Incapacitatea de a face lucrurile ca in tinerete ii poate conduce pe oameni in stari de tristete sau chiar depresie. Sentimentul de utilitate si senzatia ca inca pot face lucruri singuri sunt elemente esentiale de care cei in varsta depind pentru sanatatea lor mintala. Propunerea de noi obiective si stimularea realizarii acestora de personalul specializat le poate mentine in forma aceste simturi si ii poate ajuta cu impacarea dintre sine si efectele ireversibile ale trecerii timpului.
  • Socializarea. Multe persoane varstnice ajung sa traiasca singuri in locuinta. Copiii se casatoresc si, de regula, se muta de la casa parinteasca intr-o noua casa, au propria lor familie si, in mod evident, mai putin timp pentru cei varstnici pe care ii vad doar in vizita. De asemenea, trecerea in nefiinta a sotului/sotiei este un alt moment dificil care trage linia catre singuratate absoluta. In cadrul centrelor, astfel de persoane pot socializa cu apartenenti ai aceleasi categorii de varsta si pot alunga din efectele negative ale singuratatii.

Toate nevoile sunt acoperite intr-un camin batrani

Pe langa nevoile sociale, de socializare, comunicare, ascultare si impartasire a ideilor, varstnicii au, de asemenea, si nevoi de zi cu zi sau de asistenta medicala. Intr-un camin batrani vor avea parte constant de o masa calda, de alimente proaspete si de bucuria de a lua masa alaturi de alte persoane.

Legislatia privind protectia persoanelor varstnice, precum si nomenclatoarele privind regimul in care isi desfasoara activitatea centrele de zi sau caminele cu cazare nedeterminata impun reguli stricte. Spatiile sunt curate si igienizate; astfel ca, nu se pune problema de contactare a unor boli, bacterii sau virusuri. Din punct de vedere al igieniei, chiar si locuitorii sunt invatati si indrumati despre cele mai bune moduri in care pot avea grija de corpul lor.

Personalul caminelor este unul specializat si profesionist. Este foarte important pentru buna-starea varstnicilor sa fie inconjurati de oameni empatici. Multi dintre ei se pot identifica cu cei mai tineri dintre angajati si pot crea relatii de prietenie speciale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *