Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Adevaratii domni prefera vinul Bacanta!


Consumul moderat de vin a fost intotdeauna asociat cu clasa aristocrata si adevaratii cunoscatori de gusturi fine. Crama Girboiu este producatorul de vin romanesc cu game de vin sofisticate precum Tectonic sau Bacanta, vinuri apreciate de adevaratii consumatori de vinuri. Cei care doresc sa guste acest vin pot incepe cu o sticla de Bacanta Merlot Barrique, un vin care este maturat in baricuri noi frantuzesti si invechit cativa ani buni in sticla. Gustul este pregnant cu arome de cirese negre si cacao urmate de condimente cu tuse dulci de vanilie. Un vin corpolent, cu taninuri moi si aciditate modica. Vinul necesita o decantare de 2 ore pentru a-si pune in valoare calitatile.

In Franta, acest soi de vinuri Merlot se numeste Merlot Noir, deoarece exista si Merlot Blanc (perechea sa printre struguri albi), desi multi cercetatori sustin ca nu apartin aceleiasi familii. La origini a fost numit Biturica si in jurul anului 1800, soiul s-a raspandit sub numele de Noble Bordeaux. In prezent, in aceasta tara – care este locul ei de nastere – este cunoscuta si sub numele de Bigney, Crabutet, Médoc Noir si Merlau.

Ciorchinele de struguri din soiul merlot noir sunt de dimensiuni medii si de forma conica, culoarea caracteristica a bobului este albastru inchis, de dimensiuni mici si cu pulpa moale si zaharata, pielea sa fiind groasa. Frunzele sunt cu cinci lobi, de culoare verde foarte inchis si de dimensiuni medii.

Aceste tulpini sunt extrem de rezistente la rigorile timpului si bolile vitei de vie.

Merlot este principalul soi din vinurile taiate ale celebrelor denumiri franceze Saint Emilion si Pomerol si, impreuna cu Cabernet Sauvignon, alcatuiesc unele dintre cele mai renumite vinuri de Bordeaux. Desi a insotit in mod traditional acest soi si Cabernet Franc, facandu-i mai prietenosi, este principalul protagonist al vinurilor scumpe de la Chateau Petrus.

Deoarece este un soi cu ciclu mediu, adica se maturizeaza devreme in comparatie cu alte cerneluri, se dezvolta optim in aceste regiuni. Cu toate acestea, in zonele mai calde, Merlotul potrivit pentru a fi baut este obtinut pe masura ce evolueaza rapid.

Vinurile Merlot au o anumita asemanare cu Cabernet Sauvignon, dar nu sunt atat de potrivite pentru depozitare datorita tendintei lor marcate de oxidare.

De asemenea, exprima un caracter salbatic, dar intr-un mod mai elegant si mai subtil. Mai putin tanic, mai prietenos si carnos, cu maturitate mai timpurie si aciditate scazuta, Merlot este un vin care poate fi baut si cand nu este maturat. Continutul sau alcoolic este de obicei ridicat, deoarece nivelul zaharului din struguri este foarte ridicat.

Caracteristicile culorii sale sunt nuanta de rubin intens cu alte nuante de visiniu. Aromele sale tipice sunt fructele negre si rosii, cum ar fi murele, capsunile si ciresele foarte coapte. Arome care amintesc de smochine, tutun, piele si violete tind sa apara, de asemenea, in momentul degustarii. De asemenea, pot aparea note de menta, rasinoase si reminiscente ale cojii de portocala.

Cum se consuma un pahar de vin Merlot?

Alegeti un vin Merlot, vechi de un, an care sa va placa. Exista o varietate de optiuni, dar, in general, un vin Merlot din ultimii ani va fi mai usor si mai fructat decat un vin Merlot mai vechi.

Pastrati sticla Merlot intr-un loc racoros si intunecat, pana cand sunteti gata sa o beti. Vinul Merlot ar trebui servit in mod ideal la o temperatura de aproximativ 13,3 pana la 14,4 grade Celsius. Exista beciuri portabile care va vor ajuta sa aduceti vinul la temperatura potrivita. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor doar il servesc la temperatura camerei.

Decanteaza vinul Merlot inainte de servire. Aceasta implica turnarea vinului din sticla intr-un alt recipient, permitand vinului sa intre in contact cu mai mult oxigen si sa-i sporeasca aromele. Pur si simplu turnati vinul intr-un decantor si lasati-l sa stea aproximativ 15 minute. Daca vinul este deosebit de vechi, turnati-l incet in decantor si lasati ultimii 3 inci (7,5 cm) de vin in sticla. Acest lucru previne orice sediment departe de decantor.

Alegeti un pahar de vin facut special pentru vinul rosu. Aceste pahare sunt adanci si late, spre deosebire de paharele inalte si subtiri care sunt facute pentru vin alb.

Se toarna Merlotul in pahar pana se umple aproximativ o treime. Lasati paharul sa stea 2-3 minute inainte de a bea. Ridicati paharul de vin de tulpina, astfel incat caldura din mana dvs. sa nu incalzeasca vinul.

Agitati vinul din jurul paharului in timp ce inspirati aroma acestuia. Prin agitare, permiteti aerului sa interactioneze cu vinul, eliberand aromele complete ale vinului.

Luati o mica inghititura de Merlot si tineti-o in gura pentru o secunda pentru a analiza aromele. Retineti daca puteti prelua orice aroma sau gust specific. Atunci trebuie doar sa va bucurati de restul vinului Merlot.

Crama Girboiu este producatorul de incredere ce ofera vinuri deosebite pentru adevaratii consumatori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *