Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

Cultura

Ce gen ne place mai mult? Thrillere, biografii, cărți polițiste? Toate cu un cod reducere cărturești

Romane, benzi desenate, eseuri, thrillere sau chiar biografii: care este genul literar cel mai apreciat de cititori? Dacă romanele rămân cele mai citite cărți, materialele de lectură se confruntă cu schimbări? Cărți în format fizic noi și folosite, cărți digitale, cărți audio: cine citește, ce și pe ce suport? Descoperiți o gamă variată, cu un cod reducere cărturești!

Romanul: cel mai popular gen

Genul „romanului” rămâne vast. Dacă romanele s-au impus ca genul literar cel mai citit, este, fără îndoială, pentru că reunesc multe tipuri de opere. Romanul include de fapt printre rândurile sale cărți polițiste și de spionaj, romane de dragoste, dar și romane science fiction, horror și fantasy, ca să nu mai vorbim de romanele erotice, umoristice sau istorice.

Cărți practice: cele excluse

Dacă romanele ocupă primul loc în librării, ele sunt urmate de un cu totul alt gen, cel al cărților practice. În acest registru, putem aminti boom-ul cărților de dezvoltare personală, deosebit de popular în rândul celor mai maturi, trecuți de 40 de ani.

Nebunia pentru cărți practice poate fi, fără îndoială, explicată, din nou, prin varietatea acestui gen literar. Bucătăria, arta, sănătatea, sportul, turismul: există ceva pentru toată lumea cu un cod de promoții cărturești, și acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât cărțile sunt foarte specializate. Poți să înveți cum să gătești românește, să înveți bucătăria medievală, să descoperi Italia sau să călătorești în Spania, să înveți portugheză sau limba rusă etc. Cărțile practice privesc astfel un public foarte larg, întrucât acoperă atât domeniul profesional, cât și cel al agrementului.

Benzi desenate și manga: afirmarea lor

Departe de romane și cărți practice, este un cu totul alt gen literar care acum ocupă un loc fruntaș pe piața cărții din România. În acest gen literar, imaginile au mai mult loc decât cuvintele: acestea sunt benzi desenate și manga. Este un gen adresat în special celor mici și adolescenților care a luat avânt mai ales în ultimii ani, odată cu apariția unor autori și ilustratori autohtoni.

Materialele de lectură se diversifică din ce în ce mai mult

Cartea digitală progresează, dar rămâne marginală în comparație cu vânzările de cărți în format fizic. Dar cărțile audio?

Cerneala, hârtia, întoarcerea paginii, strângerea obiectului: acest contact fizic rămâne o plăcere pentru cititori. Ca atare, se observă un puternic atașament al cititorilor față de obiectul cărții. Dar progresul tehnologic a schimbat perspectiva! Mulți români au descoperit cartea digitală – vânzările au crescut brusc – și nu există nicio îndoială că mulți dintre ei vor continua să citească în ambele formate în viitor.

Cărțile audio

La fel ca și cărțile digitale, cărțile audio devin, de asemenea, din ce în ce mai populare. Sunt încă departe de succesul cărților în format fizic, dar este o piață în continuă evoluție. Aproape orice carte în format fizic va avea, pe viitor, un echivalent în format audio. Vă puteți convinge accesând site-ul și analizând oferta, beneficiind și de un cod pentru reducere cărturești.

Schimbările actuale nu trebuie să ne sperie, ci să ne ajute să facem un pas în față. Acestea vin în sprijinul facilitării și încurajării lecturii în orice condiții și în orice moment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *