Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

Comunicate de Presa

Criterii pentru alegerea bateriilor de tracțiune

Bateriile de tracțiune sunt diferite de celelalte tipuri de baterii deoarece conferă dispozitivelor o putere foarte mare pentru a tracta. Atunci când lucrezi cu utilaje de mari dimensiuni e nevoie de o putere de tracțiune semnificativă pentru a-ți desfășura munca în condiții optime. Cel mai popular tip de baterii din acest punct de vedere sunt bateriile plumb-acid utilizate în sistemele de surse de energie autonome, de rezervă, în complexe industriale mari, cât și pentru aparate sau vehicule electrice individuale. 

Atunci când trebuie să achiziționezi baterii pentru utilaje grele, cum ar fi baterii tracțiune stivuitoare sau pentru mașini de curățare industriale, trebuie să ții cont de câteva criterii foarte importante care îți indică modul în care poți utiliza bateria:

 • Tensiune
 • Capacitate
 • Adâncimea de descărcare admisă
 • Durata de viață
 • Gama de temperaturi de lucru
 • Autodescărcare
 • Curent de încărcare
 • Dimensiuni
 • Greutate

Nivel de tensiune

Tensiunea este parametrul principal care influențează alegerea bateriei. Opțiunile cele mai comune sunt cu indici de tensiune de 1,2, 2,4, 6, 12 V. Pentru a obține o baterie cu o tensiune înaltă, se folosesc mai multe baterii de 12 volți și se conectează în serie. Gradul de încărcare și de uzură a bateriilor este evaluat după măsurarea nivelului de tensiune într-o stare deconectată de la încărcare și inactivitate. În mod normal, acest parametru este 13-13,2 V.

Capacitate

Capacitatea reprezintă cantitatea de energie pe care o poate economisi bateria. Intervalul esre de la 0,6 la 4000 Ah. În termeni simpli, o baterie de 200 Ah garantează o încărcare de 2A timp de 100 de ore. Odată cu creșterea indicatorului de consum de curent, precum și în timpul funcționării, capacitatea bateriei scade treptat, lucru de care trebuie neapărat să se țină cont. Marcarea „C” cu o anumită valoare numerică indică capacitatea bateriei atunci când este descărcată într-o anumită perioadă de timp (C1, C5 etc.). C10 este un standard acceptat pentru capacitatea bateriei de 10 ore. Dacă bateria este utilizată intens sau dacă se descarcă compet, plăcile sale tind să se uzeze, iar bateria se strică.

Adâncimea de descărcare admisă

Această caracteristică diferă în funcție de tipurile de baterii și indicii se referă în primul rând la descărcarea permisă și apoi la descărcarea recomandată (valori exprimate în procente):

 • VRLA 70 40
 • AGM VRLA 80 50
 • GEL VRLA 90 50
 • OPZV 90 60
 • OPZS 90 60

Durata de viață

Nivelul de descărcare al bateriei este egal cu intensitatea funcționării atunci când se evaluează impactul asupra duratei de viață. Dacă bateria se descarcă de mai multe ori complet la o tensiune de 9 V, atunci chiar și cel mai modern și permformant model poate să se defecteze. În funcție de recomandările indicate pe instrucțiuni, nu lăsa bateria să se descarce mai mult decât nivelul recomandat.

Fiecare baterie are propria „viabilitate”, care depinde în mare măsură de modul de funcționare și de caracteristicile de descărcare. Durata de viață indicată de producător este condiționată, deoarece presupune modul de funcționare ideal al bateriei. Durata de viață este afectată de condițiile de mediu (temperaturile ridicate sunt nedorite) și de ciclurile de încărcare/descărcare finalizate, precum și de întreținerea bateriei.

Autodescărcare

Parametrul caracterizează gradul de scădere spontană a capacității atunci când acesta este inactiv după o încărcare de 100%. Odată cu creșterea temperaturilor exterioare, cifra va crește.

Curent de încărcare

Puterea curentă a bateriei încărcate depinde și de capacitate. Bateriile plumb-acid sunt încărcate cu 10-30% curent din capacitatea nominală instalată. Se poate folosi și, de asemenea, încărca, mai puțină energie. Bateriile nu trebuie încărcare cu un curent ridicat pentru că acest lucru conducere la scăderea semificativă a duratei de viață a bateriei.

Greutate, dimensiuni

Acești indicatori sunt afectați de capacitatea bateriei. Există și așa-numitele dimensiuni general acceptate ale bateriilor mici, de până la 250 Ah. Înălțimea produsului trebuie evaluată cu și fără terminale. Greutatea se referă la o caracteristică suplimentară de calitate: cu cât bateria este mai grea, cu atât aceasta are mai mult plumb. De asemenea, cu cât durata de viață ciclică este mai mare, cu atât bateria are o durată de viață mai mare.

Tipul bateriilor trebuie alese în funcție de nevoile fiecăruia în parte, în așa fel încât să poți să manevrezi orice dispozitive la capacitate maximă, în condiții optime. Bateriile de tracțiune sunt, de asemenea, baterii care necesită întreținere specială, așa că e bine să te informezi și cu privire la acest lucru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.