Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

Sanatate

Diferența dintre ochelarii de vedere si ochelarii protecție PC

În ultimii ani, odată cu apariția bruscă a tehnologiei în viața noastră,  oftalmologii recomandă protejarea vederii prin folosirea unei perechi de ochelari protecție PC. Mulți dintre noi îi purtăm deja și am ajuns să nu mai putem lucra la calculator, să ne uităm la televizor, să verificăm e-mailurile pe o tabletă, să citim mult timp fără ajutorul lor. Atât de multe activități implică folosirea intensă a vederii, iar acești ochelari protecție PC permit eliberarea de eforturile necesare.

Dar care sunt diferențele dintre ochelarii protecție PC și așa-numiții ochelari „corecți”, destinați pentru a corecta un defect de vedere?

Pacienții care poartă ochelari protecție PC nu au niciun defect vizual special de cele mai multe ori: de obicei văd perfect și nu au nevoie de lentile corective pentru a vedea clar. Prin urmare, sunt ochelari care nu trebuie purtați tot timpul, ci doar atunci când persoana folosește un gadget.

Ochelarii protecție PC sunt, prin urmare, folosiți pentru a reduce oboseală vizuală care poate fi resimțită atunci când ochii sunt tensionați pe o perioada mai lungă de timp. Într-adevăr, „forțarea” ochilor pentru mai mult timp poate provoca usturimi la nivelul ochilor, senzații de arsură, ochi înroșiți, uneori chiar încețoșări vizuale temporare, dureri de cap sau chiar declanșarea migrenelor oftalmice.

Acest lucru se poate întâmpla în fața televizorului, în cinematograf, în fața ecranului unui computer, a unei tablete digitale sau consultând telefonul smartphone.

În acest caz, oftalmologul poate prescrie o pereche de ochelari de protecție calculator, cu o corecție foarte ușoară (în jur de +0,75 dioptrii) pentru a ușura acomodarea.

Ochelarii corectori, pe de altă parte, sunt destinați pacienților care suferă de anumite boli sau defecte de vedere. Putem cita, printre altele, miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbitism. Toți acești pacienți, fără corecția optică oferită de ochelari sau lentile, nu văd clar. Au nevoie de ochelari pentru cele mai simple mișcări pe care le fac și depind, de multe ori, de aceștia pentru a fi independenți.

Cu ce sunt tratate lentilele pentru ochelarii protecție PC?

Lentilele acestor ochelari protecție PC au un filtru selectiv de blocare a luminii albastre, sunt flexibile și au avantajul de a filtra razele UVA și UVB. Acestea au, de asemenea, capacitatea, prin protecția lor, de a preveni AMD (Degenerarea maculară datorată vârstei – boală ce poate duce chiar și la pierderea vederii).

Ochelarii protecție PC pot fi, de asemenea, echipați cu lentile antireflex, care pot îmbunătăți contrastul și ameliora disconfortul resimțit de luminile artificiale. Aceștia sunt echipați cu un filtru albastru și sunt utili pentru ameliorarea senzației de orbire.

Cele două tratamente, antireflexiv și cel contra luminii albastre, pot fi combinate pe aceleași lentile pentru a permite pacientului să beneficieze de confort la superlativ.

Așa cum inventarea ecranelor cu lumina albastră a revoluționat tehnologia, reversul medaliei este necesitatea prevenirii unor boli provocate de acestea. În goana după senzațional și din nevoia de a cunoaște mereu ce se întâmplă în jurul nostru prin intermediul mijloacelor digitale, uităm să avem grijă de sănătatea ochilor. Să încercăm să privim mai mult lumea ce ne înconjoară fără să apelăm întotdeauna la calculator, tabletă sau telefon!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *