Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Ghidul tau complet pentru vinul Chardonnay


Strugurii de Chardonnay dau viata unor vinuri de clasa, foarte apreciate, insa exista doua stiluri complet diferite. Unii prefera vinul clasic Chardonnay cremos si bogat care a fost maturat in stejar, in timp ce altii il iubesc pe cel proaspat, mineral, care nu a fost invechit. Un singur soi de struguri poate duce la obtinerea a fel si fel de arome, iar rezultatul poate fi influentat de climatul in care au crescut strugurii si de procesul de vinificatie.

Aromele principale ale unui vin Chardonnay sunt de fructe de padure si citrice, insa se pot identifica si note de mere, pere, ananas, piersici sau smochine. Un asemenea vin te poate duce cu gandul si la vanilie, migdale, iasomie sau coaja de lamaie. Daca este invechit in butoiul cu stejar, vinul poate dobandi si alte arome, precum cele de unt, de caramel, cocos sau ciocolata. Temperatura ideala de servire pentru cel invechit este de 12 grade, pe cand pentru cel proaspat este de 9 grade, iar nivelul de aciditate este mediu.

Nu trebuie sa fii un connoiseur pentru a aprecia un vin obtinut din struguri Chardonnay, pentru ca acest soi este raspandit in toata lumea si se poate adapta la toate terroir-urile. Pentru a te bucura de o experienta grozava la fiecare pahar, merita sa stii si care sunt asocierile culinare. Branzeturile moi sunt ideale alaturi de un asemenea vin, la fel si pestele cu legume. Carnea de pasare, fructele de mare si, in general, preparatele cu condimente pot scoate in evidenta toate calitatile acestui vin.

Un vin Chardonnay maturat in butoiul de stejar este corpolent si se remarca prin aromele aditionale de vanilie, unt sau caramel care provin de la baric. Vinul obtinut din struguri crescuti intr-un climat racoros vor dezvolta arome de citrice in comparatie cu cei dintr-un mediu calduros care vor dobandi note de fructe tropicale. Vinul Chardonnay maturat se produce in mai multe regiuni din toata lumea, de la estul si sudul Australiei, valea Napa din California, regiunea Burgundia din Franta sau Puglia din Italia.

Vinul Chardonnay care nu este maturat se prezinta cu alte caracteristici, iar rezultatul difera si in functie de momentul in care au fost culesi strugurii. Principalele arome sunt de lamaie si mar verde pentru vinul obtinut din struguri mai putin cruzi si de ananas sau smochine pentru vinul produs din struguri culesi la maturitate deplina. Asemenea vinuri sunt produse, in general, in zona coastei Sonoma din California, in vestul Australiei, in regiunea Loara si Chablis din Franta sau in valea Casablanca din Chile.

Descopera vinul Chardonnay din gama Budureasca Premium pentru ca acesta are toate sansele sa se numere printre preferatele tale. Totul incepe prin culegerea manuala a strugurilor, alegerea celor mai frumosi ciorchini si fermentarea a jumatate din vin in butoaie din stejar romanesc si frantuzesc. Strugurii se culeg la maturitate deplina, atunci cand sunt aurii si translucizi si provin de pe parcele diferite, fiecare dintre acestea avand propriile caracteristici, ceea ce se revarsa mai apoi in rezultatul final. Lemnul nobil al baricului si ulterior sticla in care se invecheste pret de cateva luni matureaza incet vinul. Acesta este de culoare galben verzui pal, cu nas intens si arome de fructe tropicale, guava si papaya in completarea carora vin accentele discrete de agrise. Corpolenta este ideala, aciditatea este proaspata, iar gustul de fructe tropicale se afla in deplina armonie cu finalul lung si cremos. Chardonnay din gama Budureasca Premium se poate servi alaturi de diferite preparate, precum somon la gratar, preparate cu fructe de mare, paste, risotto, legume sau branzeturi proaspete. Pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate, se recomanda consumul sau la o temperatura intre 12 si 14 grade.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *