Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Preparate traditionale cu batog de peste. Consuma alimente minune care te mentin sanatos


Retetele traditionale de peste din Delta Dunarii reprezinta o mostenire gastronomica de care ar trebui sa fim foarte mandri ca popor. Delta Dunarii este una dintre minunile lumii si trebuie neparat vizitata, daca este posibil in fiecare dintre cele patru anotimpuri. Indiferent ca este primavara, vara, toamna sau iarna, Delta ne va oferi experiente unice.

Retetele traditionale sunt transmise din generatie in generatie iar cele cu batog de peste nu fac exceptie.

Dintre mii de retete de peste alege una cu batog de peste

Alegerea nu este intamplatoare, oricine a gustat batog de peste a fost cucerit pe loc de gustul fraged si de condimentul special pe care il contine. Fiind preparat din carne proaspata si suculenta, aleasa de pe spatele pestelui, batogul este aromat cu piper verde iar asta ii da o savoarea deosebita.

Consumul de peste este recomandat de medici, deoarece este un aliment sanatos ce ofera multe vitamine si nutrienti necesari organismului uman. Fiind printre putinele alimente care contin vitamina D, pestele aduce un aport benefic de acizi grasi omega 3 si omega 6.

Deoarece anumite zone in care se pescuieste peste sunt poluate, acesta poate contine metale grele care sunt elemente toxice pentru organismul nostru. Din acest motiv este important sa achizitionam doar peste din surse controlate si de origine sigura.

Alegand batog de peste avem certitudinea ca este preparat din crap, un peste care se gaseste in Delta Dunari. Este capturat la navod in apele dulci sau crescatoriile din zona.

Batogul este realizat din peste dezosat si depielat, afumat la rece dupa o reteta de sute de ani.

Afumarea la rece, o metoda superioara de conservare

Conservarea pestelui se face inca din cele mai vechi timpuri, de pe vremea cand nu exista frigider iar alimentele se pastrau luni de zile. Cele mai cunoscute metode de conservare a pestelui sunt:

  • Congelarea;
  • Sararea;
  • Afumarea.

Aceasta din urma este printre cele mai apreciate deoarece ofera carnii de peste o aroma, savoare si gust mai placute. Reteta de batog de peste preparata in acest fel nu necesita ambalaj, se consuma in stare cruda si poate fi integrata in foarte multe retete traditionale.

Afumarea se face expunand pestele la fum obtinut prin arderea de rumegus. Gustul deosebit pe care il gasim la preparatele cu batog de peste se datoreaza lemnului de esenta tare folosit (printre cele mai folosite se numara fagul).

Afumarea la rece presupune ca pestele sa fie expus la fum (neaparat de lemn) dar la o distanta destul de mare de flacara, astfel incat caldura degajata sa nu afecteze termic produsul. Cand se afuma batog de peste la rece, acesta nu este expus unei surse de caldura deci, practic, nu este gatit termic ci doar conservat prin afumare. 

Cel mai tanar pamant romanesc ne ofera delicii alimentare de exceptie

Delta Dunarii este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversificare de pe planeta. Este cea mai bine conservata delta din lume, iar asta a facut ca incepand cu anul 1990 sa fie introdusa in Patrimoniul UNESCO.

Delta este populata cu sate in care localnicii nu mananca altceva decat peste preparat in diverse retete. Printre cele mai apreciate se numara batog de peste, icre de peste dar si dulceata de peste. Acesta din urma este un preparat care poate fi degustat doar in Delta Dunarii.

Turistii care viziteaza Delta se indragostesc de locuitori, de peisaje si de felurile de mancare pe care la gasesc. Multe retete au fost preluate in alte zone din tara si din lume si adaptate la conditiile de preparare de acolo. Chiar daca rezultatele finale sunt la randul lor deosebite, adevaratele retete traditionale, cum este si cea de batog de peste, pot fi apreciate cu adevarat doar in Delta.

Puteti cumpara batog de peste dar si alte produse specifice din Delta intrand pe site-ul www.deltaica.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *