Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Unde s-a nascut pizza din Italia din ziua de azi?


In ziua de azi, pizza este un preparat vandut si comandat in patru colturi ale lumii. Insa, putini stiu cu adevarat unde s-a nascut pizza, care sunt originile sale si daca a continut intotdeauna sos de tomate.

Pizza provenita din Italia este fara indoiala unul din cele mai populare preparate din lume. O regasim aproape peste tot, in restaurante si pizzerii, declinata in numeroase variatii, adaptata gusturilor si exigentelor dar si obiceiurilor locale. Sarata sau mai dulce, pizza este, in ziua de azi, un preparat care continua sa evolueze si nu prea mai seamana cu varianta originala.

Primele pizza din lume

Acest preparat italian isi are originea in Antichitate. Cuvantul « pizza » ar fi aparut inca din anul 997. Originea sa este una controversata : pentru unii, termenul vine de la germanul bizoo care inseamna « bucata de paine » si, pentru altii, din grecescul pitta care inseamna clatita. Acest aluat seamana de altfel cu mai multe aluaturi sau paini pe care le regasim azi in mai multe tari din bazinul mediteranean. Odata cu trecerea timpului si in functie de regiuni, aceasta « paine » a inceput sa fie insotita de unele ingrediente. Nu exista deci un veritabil oras in care pizza a luat nastere, insa, in Italia s-a dezvoltat incepand cu Evul Mediu.

Unde s-a nascut pizza din Italia din ziua de azi?

Cu primele schimburi dintre tari, rosiile si sosul de rosii sosesc in Italia, mai precis in Napoli. Napolitanii sunt primii care beneficiaza de aceasta paine cu rosii. La inceput, acest preparat simplu a inceput sa fie vandut pe strazile din Napoli si pizzeriile in care aceasta paine, coapta intr-un cuptor de lemn, este din ce in ce mai des preparata. In 1780 prima pizza din Italia moderna vede lumina zilei, pizza Margherita (rosii, aluat, busuioc, branza) si a fost facuta de Raffaele Esposito in onoarea reginei cu acelasi nume care ii aprecia tipurile de pizza preparate. Acest preparat, pana atunci mancat doar pe strada devine din ce in ce mai popular si nu a incetat sa se diversifice.

https://pizzaeforienord.ro/gyrosdoner/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *