Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

Auto Social

Află care este procedura de obținere a despăgubirilor în caz de accidente rutiere

Cabinet Avocat Varzaru Ion

Dacă ați citit vreodată polița cu atenție, cu siguranță știți deja că asigurarea auto poate fi foarte complicată, mai ales când vine vorba de depunerea cererilor de despăgubire. Totuși, în cazul unui accident rutier, polița de asigurare este crucială și cea mai mare atenție ar trebui să se îndrepte către cine primește efectiv despăgubirea atunci când un asigurat face o cerere. În general, dacă celălalt șofer este vinovat de accident, compania de asiguri vă va oferi despăgubiri pentru daunele aduse mașinii. Dacă mașina a suferit daune ireparabile, compania de asigurări ar trebui să plătească valoarea în numerar a mașinii minus orice deductibilă.

Cine suportă despăgubirile în cazul unui accident auto?

Există o serie de factori de bază care se analizează atunci când se stabilește cine primește despăgubirile. Primul factor are de-a face cu cine plătește de fapt daunele. Acest lucru depinde aproape întotdeauna de cine a provocat accidentul. Dacă asiguratul, adică tu ești de vină, atunci compania de asigurări ar trebui să plătească factura de reparații. Dacă este vina celuilalt șofer, asiguratorul celuilalt șofer ar trebui să își asume sarcina de a acoperi cheltuielile. Această situație mai este cunoscută și sub denumirea de revendicare a unei terțe părți, adică tu, partea vătămată, soliciți plata pentru daunele pe care le-ai suferit din cauza șoferului vinovat și de la compania de asigurări a acestuia – două părți cu care nu ai niciun acord contractual, de unde și denumirea de terț. Deoarece nu există un acord contractual, compania de asigurări a șoferului vinovat nu are obligația de a plăti pe altcineva, așa că cecul de decontare ar trebui să fie întocmit numai pe numele tău.

Cum se rezolvă problema despăgubirilor dacă mașina nu este achitată?

Lucrurile se pot complica dacă există un împrumut pentru mașină, deoarece asiguratorul tău știe că există un împrumut pentru vehicul și are toate informațiile referitoare la împrumut. Prin urmare, atunci când un deținător de poliță depune o cerere de despăgubire, compania de asigurare va verifica atât cererea asiguratului, cât și a titularului de garanție. Deoarece deținătorul garanției are în continuare un interes asupra vehiculului asigurat, dorește să se asigure că plata daunei este utilizată pentru reparații și nu pentru alte nevoi ale deținătorului de poliță. După ce asiguratul primește cecul de daune de la compania de asigurări, deținătorul garanției va trebui să semneze cecul pentru a-l încasa și pentru a plăti factura de reparații. Dacă vehiculul nu mai poate fi reparat, compania de asigurări va scrie un cec pentru valoarea reală în numerar a vehicului minus o deductibilă. Va trebui să semnați cecul și să îl transmiteți creditorului pentru a vă plăti împrumutul.

Cum se rezolvă problema despăgubirilor dacă mașina este achitată?

Dacă dețineți mașina în mod definitiv și nu este implicat niciun împrumut, compania de asigurări vă va scrie cecul direct. Totuși, dacă decideți să nu utilizați încasările din plata cererii de despăgubiri în caz de accidente rutiere pentru a vă repara vehiculul, este foarte posibil să aveți unele probleme cu compania de asigurări în cazul în care veți mai fi implicat într-un alt accident, și asta pentru că daunele preexistente nu vor fi acoperite.

Cu alte cuvinte, asiguratorul va stabili dacă daunele vehiculului au fost cauzate de cel mai recent accident sau dacă au existat înainte. Dacă există vreo incertitudine, asiguratorul va atribui prejudiciul accidentului anterior și va refuza să plătească. Din acest motiv, este recomandat să folosiți despăgubirile pentru a vă repara vehiculul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.