Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Ce sa faci in judetul Gorj? Topul celor mai frumoase obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi


Judetul Gorj este una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere al mostenirilor culturale si naturale, motiv pentru care reprezinta una dintre cele mai frumoase destinatii turistice. Daca ti-ai propus sa petreci urmatoarea vacanta in Romania, mai exact in acest judet, atunci trebuie sa te avertizam inca de la inceput ca vei avea foarte multe obiective turistice de trecut pe itinerariul tau. Vei putea sa gasesti aici cele mai reprezentative opere de arta ale lui Brancusi precum si numeroase locuri in care sa iti reincarci bateriile, direct in inima naturii. 

Dar, pentru a putea sa iti construiesti un itinerariu pe masura, am creat un mic top cu cele mai frumoase locuri si obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi daca ajungi in aceasta zona. 

Un itinerariu cu ce sa faci in Gorj gasesti aici

Ansamblul sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu 

O plimbare prin parcul central din Targu Jiu iti va dezvalui patru dintre cele mai importante sculpture ale lui Constantin Brancusi. Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Aleea Scaunelor, reprezinta cele patru opere consecrate ale marelui artist. 

Cele patru opere ale artistului sunt considerate monument istoric datorita valorii culturale aduse in orasul Targu Jiu. Ansamblurile de sculpturi impresionante te vor intoarce din aceasta vacanta cu un bagaj de cunostinte mai bogat si cu amintiri foarte frumoase. 

Manastirea Tismana 

Este una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din tara noastra, are o vechime de 600 de ani iar constructia acesteia a fost finalizata in anul 1378. Aici a fost infiintata prima scoala de caligrafi si copisti de carti bisericesti. In acest loc s-a desfasurat in anul 1406 celebra intalnire a lui Mircea cel Batran si regale austro ungar Sigismund de Luxemburg, incercand sa formeze o alianta impotriva turcilor. Tot aici la aceasta manastire a fost gazduit si Vlad Tepes si mai tarziu, Neagoe Basarab. In anul 1542, manastirea a fost distrusa de un incendiu si a fost reconstruita ulterior. 

Pestera Polovragi 

Se afla in muntii Parang la 670 m altitudine si la 20 metri inaltime fata de malul stang al raului Oltet. O legenda locala spune ca in aceasta pestera locuia zeul suprem al dacilor, Zalmoxe. Legenda a fost mentionata si de Alexandru Vlahuta in lucrarea ,,Romania Pitoreasca” spunand ca apa din pestera era formata din lacrimile zeului care plangea pentru ca poporul dac a fost cucerit de romani. Pestera are o galerie de peste 10 km dar numai primii 800 de metri sunt vizibili publicului larg. Pestera poarta marturia tuturor culturilor care si-au gasit adapost aici si care au lasat in urma o pictura cu simbolul mortii facuta prin tehnica negru de fum. De asemenea, in aceasta pestera exista si o colonie de 300 de lilieci. 

Pestera Muierii

O alta minune naturala, aflata la Baia de Fier, aceasta pestera cu nume sugestiv era utilizata pentru a adaposti femeile si copii atunci cand barbatii mergeau la razboi. Pestera Muierii are o lungime de 7 km si are 4 niveluri. Cele mai interesante formatiuni din pestera sunt Domul Mic, Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si Stanca Insangerata. Intr-una din galeriile pesterii, Galeria Ursilor au fost gasite diverse schelete de animale iar in Sala Musteriana au fost gasite numeroase obiecte care au apartinut civilizatiilor din trecut, chiar si schelete umane care au apartinut femeilor si au o vechime de peste 30.000 de ani. 

Transalpina

Este cea mai inalta sosea din Romania care face legatura intre orasul Novaci, judetul Gorj si orasul Sebes, judetul Alba, insa strabate 4 judete: Gorj, Valcea, Sibiu si Alba. Este o sosea spectaculoasa care atrage mii de turisti din toata lumea iar peisajele sunt un adevarat rasfat pentru privirea ta. S-ar putea sa petreci mai mult timp aici decat ti-ai setat in minte inainte sa ajungi aici. 

Ranca 

Este o statiune aflata la o altitudine de 1600 metri la poalele Varfului Papusa si strabatuta de Transalpina. Este o statiune turistica apreciata mai ales in timpul iernii intrucat aici se afla una dintre cele mai bine echipate partii de ski. In luna septembrie a fiecarui an se organizeaza Campionatul National de Viteza in Coasta, etapa Ranca. 

Advertorial SEO scris de iXpr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *