Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Ce sunt certificatele SSL și la ce se folosesc?


Website-urile sunt unele dintre cele mai frecvente ținte ale atacurilor cibernetice. Firmele, instituțiile publice, afacerile și chiar blogurile personale sunt prezente în internet prin site-uri oficiale, extrem de atractive pentru hackeri. Conform unui studiu realizat în 2013 de Firefox Telemetry, 60% dintre paginile web dețineau, la momentul respectiv, un certificat SSL. Astăzi, numărul este cu atât mai mare cu cât Google a introdus obligativitatea securizării datelor drept standard pentru indexarea site-urilor. La nivel de populație, vizitatorii constanți sunt deja în temă cu certificatele SSL și verifică orice site pe care îl accesează.

Cum identifici dacă un site web are certificat SSL?

Existența unui certificat SSL la nivelul unui website poate fi foarte simplu observată. Mai mult ca sigur, deja ai vizitat numeroase astfel de site-uri web care îl au integrat. Poți verifica acest lucru prin analizarea iconiței în formă de lacăt care apare în stânga adresei URL pe care o accesezi. În cazul în care acesta apare, înseamnă că proprietarul site-ului web a cumpărat un certificat SSL, iar conexiunile prin intermediul acestuia sunt securizate. O serie de firme hosting România au deja integrat certificatul în pachetele de web hosting, făcându-l mult mai accesibil pentru orice utilizator.

De ce sunt necesare certificatele SSL?

Protocolul HTTPS este noul protocol HTTP, ce dispune de anumite îmbunătățiri. Acesta este securizat, iar comunicațiile sunt criptate. Un certifical SSL reprezintă cea mai simplă și sigură metodă de securizare a unui site web, existent pe piață încă din anul 1994. Pentru cele mai bune și mai sigure pachete de web hosting cu certificate SSL oferite gratuit, recomandăm SkaleWeb.

În anul 2014, Google a decis să afișeze o caracteristică a fiecărui site pe care îl afișează, ce face referire la nivelul de securitate al acestuia, respectiv existența unui certificat SSL. Atunci când vizitatorul este pe punctul de a accesa un site web care nu este securizat, acestuia i se va afișa un avertisment NOT SECURE, în așa fel încât să fie conștient de repercusiunile la care se expune.

Oferă vizitatorilor tăi cele mai bune condiții și asigură o durată mare de existență pe internet a site-ului tău web. Un certificat SSL te poate ajuta să faci față atacurilor cibernetice neașteptate.

Tags: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *