Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

De ce apelează din ce în ce mai multe cupluri la psihoterapia de cuplu?


De ce anumite cuplurile au nevoie de ajutor profesional? De ce unele cupluri simt că au nevoie de sprijin și de psihoterapie de cuplu dacă nu mai pot vedea o ieșire.

Acest lucru se întâmplă atunci când ambii parteneri sunt blocați în poziția lor și fiecare așteaptă ca celălalt să se schimbe și astfel ajung să ceară ajutorul unui mediator, a cuiva care să-i poată ajuta să vorbească între ei.

Baza oricărei terapii bune este de a-i determina pe cei doi parteneri să vorbească între ei. Prin urmare, în primul pas, cei aflați într-un moment dificil al relației sunt întrebați de ce sunt acolo și ce vor să schimbe. Și, în timp ce celălalt își ascultă partenerul răspunzând, va găsi momentul potrivit pentru a conversa.

Care sunt de fapt conflictele care conduc de obicei cuplurile la terapie?

Multe dispute apar deoarece unul dintre parteneri simte că a fost tratat nedrept sau consideră că interesele și nevoile sale sunt neglijate. Acest lucru duce la acuzații care se repetă iar și iar ca un refren și care în timp domină întreaga relație.

În majoritatea cazurilor, acuzațiile vin de la femeie, iar bărbatul este ocupat constant cu apărarea, cade în tăcere și se retrage. Căci, de ce mai multe ori, femeile sunt mai critice față de ele și față de relațiile lor decât bărbații. Bărbații pot suporta mai bine unele imperfecțiuni sau chiar nu le observă. 

Un alt motiv pentru care cuplurile ajung să facă terapie de cuplu are legătură cu sexualitatea. Multe cupluri care sunt împreună de ani buni știu și văd că interesul fizic față de celelalte scade, cu greu dorm împreună, deși dragostea încă există între ei. La începutul unei relații, atracția sexuală este un agent de legătură; este ceea ce permite ca două persoane să aibă experiențe intime între ele. După un timp, relația intră într-o a doua fază și apare întrebarea dacă mai pot continua? Și alți factori decât fascinația sexuală joacă un rol important aici, și anume fiabilitatea, dacă își pot oferi reciproc un cămin. În acest stadiu, nu ar fi deloc funcțional dacă viața ar fi dominată de sex. Pentru că există alte provocări de stăpânit: mobilarea unui apartament comun, întemeierea unei familii, creșterea copiilor, construirea unui grup de prieteni.

Prin urmare, psihoterapia de cuplu are în vedere rezolvarea conflictelor de diverse naturi dintre parteneri, astfel încât aceștia să poată lua cele mai bune decizii pentru viitorul lor. Problemele în cuplu se datorează în mare parte însă lipsei de comunicare, în acest fel cei doi nu mai au posibilitatea de a rezolva întâi mici probleme care îi afectează și care, după un timp, se agravează. Iar terapeutul de cuplu este cel mai în măsură să readucă armonia și posibilitatea de a rezolva toate conflictele existente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *