Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Diferenta dintre un psiholog si un psihiatru


Diferenta dintre un psiholog si un psihiatru

Adeseori foarte multi oameni confunda cei doi specialisti si in momentul in care se confrunta cu o problema nu stiu la care dintre cei doi specialisti sa apeleze. Desi ambele profesii au drept obiect de activitate studiul mintii umane, diferentele sunt destul de mari si trebuie sa facem o delimitare. Astfel, in momentul in care este nevoie de unul dintre cei doi, psiholog sau psihiatru, specialisti in domeniu sa fie mai usor de identificat daca sa mergi la un psiholog sau un psihiatru.

Diferentele dintre cele doua meserii

Psihiatrul este un specialist care are studii superioare in medicina cu specializarea in psihiatrie. Are aceeasi fisa a postului ca un medic adica face o investigatie in privinta identificarii simptomelor pacientului si apoi prescrie un tratament medicamentos pe baza constatarilor efectuate. Un psiholog a terminat facultatea de psihologie iar acesta spre deosebire de psihiatru nu poate sa prescrie tratament medicamentos insa ii poate oferi consiliere pentru a ajuta pacientul sa depaseasca anumite momente critice din viata sa.

Psihologii sunt impartiti in trei categorii de meserii: psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut. In cazul in care psihologul determina ca persoana are nevoie de un tratament medicamentos pe langa consiliere va trimite pacientul la un psihiatru. Mai concret spus, psihiatrul actioneaza asupra simptomelor cu care se confrunta o persoana in timp ce un psiholog cu cauzele acestora astfel incat pacientul sa inteleaga de unde au venit simptomele si ce se poate face pentru ca ele sa dispara.

Consilierul psihologic si psihoterapeutul vor investiga amanuntit simptomele iar in a doua etapa a terapiei se explica cauzele si modul de functionare al simptomelor. Psihologul isi ofera ajutorul, acceptarea neconditionata, confidentialitate, intelegere si, cel mai important obiectivitate. Psihologul va ajuta persoana sa constientizeze ce se intampla in mintea lui astfel incat interventia terapeutica sa dea roade.

Exista si o a treia modalitate de terapie care include utilizarea unor instrumente, tehnici si exercitii prin care sa se ajunga la rezultatele dorite. Daca problemele sunt mai grave atunci psihologul il va trimite pe pacient la un psihiatru pentru a i se prescrie un tratament medicamentos si sa continue cu sedintele la cabinetul psihologic astfel incat vindecarea sa fie posibila.

Cand am nevoie de un psiholog si cand am nevoie de un psihiatru?

Daca problemele emotionale iti intuneca existenta, te fac sa fii trist, sa nu mai percepi lumea intr-o nota pozitiva, ai nevoie sa iti deschizi sufletul fata de cineva atunci ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Daca gandurile negative se transforma in dureri fizice si iti afecteaza sanatatea atunci psihiatrul este specialistul caruia trebuie sa i te adresezi.

Atunci cand simti ca te coplesesc problemele nu trebuie sa astepti foarte mult pentru a te adresa unui specialist. Acesta din urma te va ajuta mai mult decat poti sa crezi. Iar legat de confidentialitate nu trebuie sa iti faci probleme intrucat atat psihologul cat si psihoterapeutul vor pastra informatiile despre tine si problemele tale in siguranta. Nimeni nu va sti ca mergi la un specialist pentru a-ti rezolva problemele. Cand nu ai un terapeut in zona, sedintele pot fi efectuate de un psiholog online.  La cabinetul psihologic Aida Ivan sesiunile de terapie se sustin pe skype sau Whatapp, dupa preferinta clientului.

Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *