Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

Comunicate de Presa Financiar Tech

Diferența dintre un Workstation și un Desktop PC

Dacă te-ai întrebat de multe ori care este diferența dintre un workstation și un Desktop PC, am pregătit mai jos câteva puncte ca să îți faci o idee.

1. Ce este un workstation?

Un workstation sau o statie grafică se asemănă cu unitățile centrale ale calculatoarelor pe care le foloseam în trecut ca și dimensiune, la puțin timp după ce acestea au apărut pe piață. Ulterior s-au dezvoltat laptopurile, însă până ca acestea să apară au fost foarte des folosite calculatoarele, mai ales pentru copii.

Cei mai mulți le foloseau pentru a se juca sau a-și efectua temele la școală. De atunci aceste unități au dispărut și au fost înlocuite cu unele mult mai performante, capabile să proceseze mai mult decât un joc simplu. La ora actuală workstation-urile sunt foarte des întâlnite în industria de gaming, design, editare video și inginerie, existând și posibilitatea de configurare workstation după propriile nevoi specifice ale utilizatorilor finali.

Motivul se datorează proprietăților pe care acestea le au și superiorității calității și vitezei de procesare față de laptopuri. Laptopurile au fost gândite mai mult cu scopul de a simplica viața oamenilor și de a reduce multe funcții la minimul necesar. Pentru majoritatea celor care au joburi de birou, în care se lucrează foarte mult în Microsoft Office, laptopurile sunt ideale, însă pentru instalarea și rularea anumitor programe mai sofisticate acestea pur și simplu nu au capacitate sau costă foarte mult.

Din nevoia de a eficientiza costurile și a îmbunătăți calitatea, s-a investit foarte mult pe partea de workstation. Intel are chiar și propria divizie care se focusează doar pe așa ceva.

2. Ce este un desktop PC?

În limba engleză, desktop-ul este tradus ca spațiu de lucru, iar din punct de vedere tehnologic, se referă la un calculator care poate fi plasat pe un birou. Acesta poate fi ușor transportat și în multe cazuri calculatorul în sine este miniaturizat atât de mult încât este plasat în spatele ecranului plat. Un desktop PC este așadar un pachet de programe care alcătuiesc interfața grafică comună sau partea de software a unui calculator.

Aceste desktop-uri PC s-au răspândit prin anii 1980 și încă de atunci au fost foarte compatibile cu calculatoarele IBM PC. De obicei aceste calculatore mici folosesc prcesoare de tipul AMD sau Intel și permit utilizatorilor fără foarte multă experiență să lucreze sau să trimtă e-mailuri. În plus, acestea pot fi modificate fie prin schimbarea cipurilor de memorie sau discurilor, a plăcii de bază sau chiar și a sistemelor de operare. Spre deosebire de un workstation, un desktop PC nu are capacitatea să miniatureze puterea unui workstation în spatele unui ecran, acesta fiind prea complex.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.