Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Idei de afaceri – creșterea melcilor


Melcul nu reprezintă doar o creatură extrem de lentă, ci și câteva grame de carne ce constituie o delicatesă pentru industria culinară. Este destul de ușor de crescut, dar este mai greu de găsit canale de distribuție pentru comercializare. În continuare, vă vom spune de unde puteți începe ca să creați o adevărată fermă de melci, ca și o afacere profitabilă.

Moda pentru această delicatesă a venit în țara noastră din Occident. Consumul anual de melci în Franța sau Italia se calculează în zeci de tone. În țara noastă, melcii sunt considerați încă produse exclusive și nu există o cerere mare pentru ei, poate doar în anumite restaurante. Cu toate acestea, realitatea nu face produsul mai puțin valoros.

Costuri și beneficii

Existența unei case private având un teren aferent de minim 1.000 de metri pătrați ajută la lansarea unei mici ferme pentru reproducerea melcilor. Nu este nevoie să vă gândiți la profit în primele luni, deoarece va trebui să așteptați răbdător și să înmulțiți melcii. Totuși, odată cu dezvoltarea căilor de distribuție, este posibil să obțineți o amortizare destul de rapidă a investiției.

La prima vedere, creșterea melcilor poate părea doar o întreprindere frivolă. Cu toate acestea, atunci când stabiliți canale de vânzare sigure, vă veți confrunta cu necesitatea de a încheia contracte, iar acest lucru nu-l puteți face fără documente care să confirme legalitatea afacerii.

De asemenea, va trebui să obțineți documente relevante care să confirme nu numai legalitatea afacerii, ci și siguranța producției. La fiecare lot de produse expediate, trebuie să atașați un certificat de calitate cu toate datele referitoare la melcii comercializați.

Selectarea locației

Costul amenajării spațiului destinat creșterii melcilor depinde de una din opțiunile:

  • Teren îngrădit cu vegetație adecvată. Varianta ar trebui luată în considerare numai în cazul în care condițiile climatice permit acest lucru.
  • Seră. Varianta este potrivită pentru păstrarea și reproducerea melcilor chiar și în extra-sezon.

În principiu, puteți alterna opțiunile pentru o zonă deschisă și o seră separată, în funcție de sezon. Ca să configurați o seră, trebuie luați în considerare următorii factori:

  • Temperatura. La temperaturi scăzute, melcii pot hiberna sau chiar muri, temperatura optimă fiind considerată a fi 20 de grade Celsius.
  • Umiditate. Aceasta nu trebuie să scadă sub 85%, indiferent de temperatura exterioară.
  • Ventilație adecvată. Acumularea de aer învechit este inacceptabilă pentru sănătatea mediului în care cresc melcii.

De asemenea, este important să păstrați sera curată și să curățați în mod regulat mucusul și excrementele, precum și alte deșeuri lăsate de melci în incinte. Când planificați cheltuielile, vă ajută mult să porniți de la faptul că aveți deja o casă privată cu teren, precum și capacitatea de a echipa o seră acolo sau de a aloca o incintă separată, pentru reproducerea melcilor.

Tehnologia de reproducere

Începeți afacerea prin a cumpăra puiet de înmulțire de la un furnizor cu renume. Toate activitățile ulterioare depind de calitatea primilor melci cumpărați. Melcii se împerechează de obicei primăvara, imediat după ieșirea din hibernare. În condiții de seră, este posibil ca ei să nu hiberneze, dar acest lucru nu va schimba timpul de împerechere.

Melcii se așează perechi, în recipiente separate. Selecția separată a masculilor și femelelor nu este necesară, deoarece melcii sunt hermafroditi și au organe de reproducere de ambele sexe.

După depunerea ouălor, trebuie să așezați adulții într-o incintă comună și ouăle într-un incubator. În medie, un melc depune până la 60 de ouă pe an. Imediat după eclozare, animalele tinere ar trebui să fie, de asemenea, ținute separat până când ajung la vârsta de o lună și jumătate.

Melcii devin maturi sexual la vârsta de un an și jumătate. Prin urmare, direcționați imediat o parte din stocul de tineret pentru a completa populația de melci și restul pentru a-l vinde. Melcii cu diametrul de minim 5 cm și masa de cel puțin 20 de grame sunt potriviți pentru vânzare.

Creditare

Chiar dacă aveți casa privată și terenul necesar începerii afacerii, probabil nu aveți banii necesari pentru construcția serei și pentru plasa specială necesară îngrădirii spațiului destinat creșterii melcilor. În această situație, creditul rapid oferit de orice instituție financiară nebancară (IFN) din România este soluția ideală pentru startul afacerii cu melci.

Creșterea melcilor este un proiect interesant. Început ca un simplu experiment, acesta poate avea succes doar dacă vă dedicați trup și suflet afacerii, obținând ulterior o fermă de melci adevărată, cu un profit consistent și constant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *