Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Tipuri de terapii aplicate in medicina integrativa


Medicina integrativă este o abordare care combină medicina standard cu terapiile alternative si complementare demonstrate prin știință ca fiind sigure și eficiente. Cei care practica acest tip de medicina subliniază adesea preferințele pacientului și încearcă să abordeze aspectele mentale, fizice și spirituale ale sănătății.

Medicina integrativa nu înlocuiește îngrijirea medicală convențională, dar funcționează împreună cu tratamentul curent. Spre exemplu, se poate utiliza acupunctura pentru a ajuta la reducerea efectelor secundare ale tratamentului pentru cancer.

Aceste terapii bazate pe dovezi pot aborda preocupări imediate, ajutându-vă, de asemenea, să vă dezvoltați abilități mai sănătoase pe tot parcursul vieții.

Tipuri de terapii alternative si complementare folosite in medicina integrativa

Exista cercetari stiintifice despre terapiile alternative si complementare, dar mai sunt încă multe de aflat despre acestea.

Oamenii folosesc adesea termenul „natural”, „holistic” sau „medicină orientală chineza” pentru a se referi la terapiile din medicina integrativa. Cu toate acestea, experții definesc cinci categorii pentru a o descrie. Acestea sunt enumerate mai jos, cu exemple pentru fiecare.

Terapii minte-corp
Acestea combină concentrarea mentală, respirația și mișcările corpului pentru a contribui la relaxarea corpului și a minții. Câteva exemple:

Meditația: concentrarea atentiei asupra respiratiei sau repetarea unor cuvinte (mantre) pentru a liniști mintea.
Biorezonanta: Cu ajutorul terapeutului de medicina integrativa si folosind anumite aparate, pacientul învață cum să isi controleze mai bine anumite funcții ale corpului (cum ar fi ritmul cardiac), cu scopul de a obtine o relaxare si o sanatate mai bune.
Hipnoza: implica o stare de atenție relaxată în care o persoană se concentrează pe un anumit sentiment, idee sau sugestie pentru a ajuta la vindecare.
Yoga: un grup de practici fizice, exerciții de respirație, concentrare și meditație care au ca scop armonia corp-minte-sulfet.
Tai Chi: Implică mișcări lente, blânde, cu accent pe respirație și concentrare.

Terapii naturale
Acest tip de terapii din medicina integrativa utilizează doar substante provenite din natura, cum ar fi:

Vitamine și suplimente alimentare.
Plante (de exemplu canabisul)
Ierburi și condimente (de exemplu turmericul sau scorțișoara)
Alimente sau diete speciale.

Terapii manuale
Acestea se bazează pe lucrul cu una sau mai multe părți ale corpului. Câteva exemple:

Masaj: Țesuturile moi ale corpului sunt apasate, frecate și/sau mângâiate.
Chiropractica: un tip de manipulare a coloanei vertebrale, a articulațiilor și a sistemului osos.
Reflexoterapia: Practica masarii anumitor puncte ale piciorului sau a mainii cu scopul eliberarii tensiunii si tratarii bolilor.

Terapii energetice si bioelectromagnetice
Terapiile energetice, cunoscute si sub denumirea de medicină energetică, folosesc campurile energetice (biocampurile) sau bioelectromagnetismul. Cateva exemple:

Reiki: Echilibrarea energiei fie de la distanță, fie prin plasarea mâinilor pe sau lângă pacient.
Atingere terapeutică: Mișcarea mâinilor peste câmpurile energetice ale corpului.

Sisteme medicale alternative
Acestea sunt sisteme și credințe de vindecare care au evoluat de-a lungul timpului în diferite culturi și părți ale lumii. Câteva exemple:

Medicina ayurvedică: un sistem dezvoltat in India în care scopul este de curățare și de restabilire a echilibrul corpului, minții și spiritului.
Medicina tradițională chineză: se bazeaza pe credința că sănătatea în corp este un echilibru a două forțe numite yin și yang.
Acupunctura este o practică obișnuită în medicina traditionala chineză care implică stimularea anumitor puncte ale corpului pentru a promova sănătatea sau pentru a diminua simptomele bolii și efectele secundare ale tratamentului.
Homeopatie: folosește doze foarte mici de substanțe pentru a ajuta organismul să se vindece singur.
Medicină naturistă: folosește diverse metode care ajută corpul să se vindece în mod natural. Un exemplu ar fi tratamentele pe bază de plante.

Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *