Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

AFLA cum bobina de inductie DEFECTA poate afecta viata masinii si cum poti preveni acest lucru


Bobina de inductie este acea componenta a masinii care are rolul de a converti curentul de joasa tensiunea de 6V sau 12V in curent de inalta tensiune. Bobina de inductie este realizata din doua straturi, primul strat este compus din aproximativ 300 de spire de sarma de cupru izolat iar al doilea strat din aproximativ 20.000 de spire realizate dintr-o sarma de cupru foarte subtire. Cum functioneaza bobina de inductie? Curentul de joasa tensiunea din primul strat se transmite in al doilea invelis fiind un curent de inalta tensiune.

            Starea in care se afla bobina de inductie este esentiala pentru o buna functionare a masinii si bineinteles pentru a nu produce o serie de defectiuni in lant. Pentru a va asigura ca aceasta functioneaza in conditii optime este necesara o testare auto. Puteti alege un tester pentru diagnoza auto care va prezinta toate informatiile necesare despre starea masinii.

            Atunci cand bobina de inductie are probleme in general nu prezinta multe simptome. Insa un indiciu care ne ajuta sa depistam aceasta problema apare atunci cand urcati o panta intrucat motorul nu va mai avea aceiasi putere. Un alt semn pe care il mai puteti observa este atunci cand afara sunt temperaturi ridicate si opriti motorul si incercati sa-l reporniti imediat. In aceasta situatie masina porneste greu si uneoi nu mai porneste deloc iar bobina, la atingere, are temperaturi foarte ridicate. Exista cazuri in care masinile nu prezinta nici macar aceste simptome insa poate sa aiba rateuri inainte de a se strica definitiv.

            In situatia in care bobina de inductie se strica, la masinile care au bobine individuale, cand una dintre ele se arde nici restul nu mai functioneaza. In astfel de situatii costurile pentru reparatii sunt destul de mari. Puteti insa preveni acest lucru si de asemenea sa-i prelungiti durata de viata. Pentru a evita supraincalzirea bobinei de inductie intre borne se va introduce o rezistenta suplimentara. Mai exact aceasta componenta montanta intre borne are rolul de a mari intensitatea curentului produs de bobina de inductie la pornie.

            Desi bobina de inductie nu prezinta cele mai evidente simptome si de multe ori este nevoie de multa atentie pentru a le observa, optati pentru un tester auto sau faceti o vizita intr-un atelier de reparatii pentru a sti sigur daca semnele primite sunt reale sau poate masina voastra se confrunta cu o alta problema.

Tags: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *