Go to ...

Ziare Gorj

ultimele stiri din Gorj

RSS Feed

Cum alegi un ventilator baie potrivit si unde il montezi pentru o functionare eficienta?


Dusul fierbinte de la sfarsitul unei zile lungi este printre cele mai bune metode de relaxare, insa baia ta poate avea de suferit, in special daca spatiul nu este ventilat in mod corespunzator. Umiditatea in exces creeaza condens pe majoritatea suprafetelor din incapere, iar efectele pot fi ingrijoratoare: craparea vopselei, decojirea peretilor, strambarea usilor si a mobilierului din lemn. In plus, acumularile de umezeala favorizeaza dezvoltarea mucegaiului in colturile baii, in spatele mobilierului si chiar in placile de rigips. Astfel, calitatea aerului din locuinta ta va fi in pericol.

Cea mai simpla si la indemana solutie pentru evitarea acestor probleme este deschiderea ferestrei de la baie dupa fiecare dus, insa putine sali de baie sunt prevazute cu fereastra. In majoritatea apartamentelor, instalarea unui ventilator baie va fi necesara pentru mentinerea sanatatii si confortului. Marii distribuitori de solutii de tratare a aerului, precum Vollmax, iti vor pune la dispozitie sute sau chiar mii de variante de ventilare a spatiilor interioare, motiv pentru care alegerea modelului perfect de ventilator baie ar putea fi complicata. Iata ce trebuie sa ai in vedere!

Capacitatea ventilatorului

In functie de dimensiunile baii tale (volumul de aer exprimat in metri cubi, mai precis), ventilatorul se va dovedi eficient sau nu. In general, producatorii ofera detalii despre dimensiunea incaperii care poate fi deservita in mod eficient de fiecare model de ventilator baie. Astfel, aerul trebuie evacuat rapid din incapere. Daca un ventilator cu capacitate mica va reusi sa aeriseasca baia intr-un timp indelungat, un model de mare putere va functiona ineficient intr-un spatiu restrans.

Zgomotul produs

Unele modele de ventilator baie ar putea avea numarul de decibeli produsi pe parcursul functionarii inscrisi pe ambalaj. Evident, doresti un model care sa nu huruie atunci cand evacueaza aerul din baie, asadar poti apela si la recenziile utilizatorilor pentru fiecare produs. In cazul in care zgomodul produs este unul deranjant, poti conecta ventilatorul la o tubulatura putin mai larga, astfel incat sa se reduca cat mai mult zgomotul.

Diverse optiuni

Unele ventilatoare pot veni si cu o sursa de lumina, asadar poti inlocui plafoniera din baie cu un ventilator cu lumina. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca ventilatorul are nevoie de tubulatura prin care aerul sa fie evacuat in exterior, asadar aceasta optiune este posibila numai atunci cand ai plafon fals. Exista si ventilatoare care sunt prevazute cu senzori de umiditate. Acestea se vor activa in mod automat atunci cand umiditatea relativa din aer depaseste anumite valori.

Instalarea ventilatorului

Atunci cand montezi un astfel de dispozitiv pentru a evacua umezeala si mirosurile din incapere, va trebui sa concepi un sistem care sa ajunga pana la exteriorul cladirii. In functie de caracteristicile locuintei tale, acest sistem va fi simplu sau mai complex.

– Daca locuiesti la apartament, atunci probabil ca baia ta este conectata la un traseu de evacuare a aerului (ghena de aer) care colecteaza aerul din baile de la fiecare etaj si il evacueaza printr-o aerisire din acoperis. In acest caz, tot ce trebuie sa faci este sa montezi un ventilator baie de perete exact in locul prizei de aer de pe coloana.

– Daca locuiesti la casa, ai doua optiuni: fie montezi un ventilator baie de perete care sa comunice cu exteriorul prin lateralul casei, fie proiectezi un sistem de evacuare prin acoperis. In niciun caz nu este indicat ca aerul evacuat din baie sa fie evacuat in podul casei, intrucat umezeala poate avea efecte grave.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *